Pályázó neve: ALKOSSUNK VÁROST Alapítvány

Projekt megnevezése: Közel nulla energiaigényű épület létesítése mintaprojekt jelleggel Kisvárdán

Projekt azonosító: KEHOP-5.2.5-16-2016-00003

Támogatás összege: 500 000 000 .- HUF

Támogatás mértéke: 100 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.01.31.

 

Projekt részletes bemutatása:

A fejlesztés célja egy közel nulla energiaigényű passzív ház kialakítása demonstrációs jelleggel a Rétközi – tónál. A létrehozott épület terveink szerint erdei iskolaként – mint közcélú funkció – kívánjuk működtetni. Ennek keretében egész évben általános iskolás csoportoknak szervezünk majd egy hetes turnusokban programot (vonatkozó megállapodás rendelkezésre áll).

A kialakítandó épület alkalmas 32 fő elszállásolására, és rendelkezik oktatási és közösségi célra kialakított helyiséggel is. Az épület fűtött alapterülete 652 m2, a lakóegységek keletre tájoltak, illetve a természetes fény biztosítása érdekében homlokzati elemként megjelennek. Az épületben 9 lakóegység kerül kialakításra önálló vizesblokkal. A lakóegységeket összekötő folyosó íves jellegéből adódóan „végtelen térérzetet” ad, így nemcsak külső, hanem belső megjelenésével („hobbit/természetközeli ház jelleg”) is vonzó a célcsoport számára. Az épület központi részén kupola tér kerül kialakításra, melyben a természetes fény biztosítása mellett a helyi flórára jellemző növényeket is bemutatunk majd.

Az itt működtetni kívánt erdei iskola keretében egyrészt a megújuló energiák felhasználását kívánjuk bemutatni az épület működése során (testközelből), másrészt a Rétközi – tó természeti környezetében kialakításra kerülő tanösvények felhasználásával egyrészt a megújuló energiákat, illetve felhasználási módjaikat, másrészt a tó vízi és szárazföldi flóráját és faunáját szemléltetjük, hagyományos és interaktív módszerekkel.

A fejlesztés szervesen illeszkedik a pályázó által korábban, TOP 1.2.1. kódszámmal benyújtott, a Rétközi – tó komplex turisztikai fejlesztését célzó projekthez, melynek keretében: – kialakításra kerül 3 tanösvény a fentiek szerinti tematikával; – vízi közlekedési eszközök kerülnek beszerzésre; – kialakul a komplex projekt humán erőforrása (képzések); A demonstrációs tevékenység célja, hogy a fiatal generáció megismerje és elsajátítsa: – a megújuló energiák felhasználási módjait, lehetőségeit; – a szén – dioxid kibocsátás és az energiafogyasztás csökkentésének lehetőségeit; – a hulladék – kibocsátás csökkentésének lehetőségeit, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát; – az ember és természet harmóniában történő együttélésének módszereit; – az ember ökológiai lábnyomát, és annak csökkentésének lehetőségeit; – hozzájáruljon a környezettudatos szemlélet kialakításához.

A közel nulla energiaigényű passzív ház (AA++ besorolású épület) – összhangban a 2010/31/EU irányelvvel – műszaki kialakítása alkalmas lesz az alábbiak bemutatására és megismerésére, illetve mérésére: – napelemmel történő elektromos energia termelés; – LED – es világító testek alkalmazása; – talajszondával történő hűtés – fűtés; – esővíz, illetve az épület működése során keletkező szürke víz újrahasznosítása a wc – k ürítése során; Az épületnél alkalmazott alternatív energiarendszerek kiválasztására a 7/2016. ((IV.24.) TNM rendelet 4. számú melléklete szerint lefolytatott elemzés alapján került sor.

Fontos kiemelni, hogy az épületet „földházként” kívánjuk felépíteni, melynek eredményeként: – az épület külső határoló szerkezetei megfelelő értékű hőszigetelés után földfeltöltést kapnak mely az épület energetikájának további javulását eredményezi természetes hőszigetelésként; – az épület természetes módon illeszkedik majd a természeti környezetbe, figyelembe véve a domborzati viszonyokat, így egyrészt nem befolyásolja jelentős mértékben a környezet élővilágát, illetve vonzó megjelenést biztosít; – a természetes építési elemek (fa, kő) az épület látszó homlokzatain eltérő struktúrában megjelennek; A projekt fizikai megvalósítását követően – a pályázati felhívásnak megfelelően – a projekt tapasztalatainak hasznosítása és népszerűsítése érdekében saját forrásból elemzést készítünk. Ezen túl egyrészt a Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Kormányhivatallal, másrészt a Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Építész Kamarával együttműködve minimálisan 150 fős – az alábbiak szerint meghatározott – célcsoport bevonásával bemutatjuk az épületet, és annak működési tapasztalatait: – építész-, épületgépész mérnökök; – közigazgatási szervek vezetői; – építési hatóság szakemberei; A fejlesztés multiplikatív hatással is rendelkezik, hiszen az elsődleges (általános iskolások) és másodlagos (a kamarákon keresztül bevont szakemberek) célcsoporton keresztül jól elérhető Szabolcs – Szatmár – Bereg Megye lakossága mellett a határmenti régióban élő emberek is.

széchenyi2020 logó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.