Pályázó neve: ALKOSSUNK VÁROST Alapítvány
Projekt megnevezése: Rétközi-tó komplex turisztikai fejlesztése
Projekt azonosító: TOP-1.2.1-15-SB1-2016-00009
Támogatás összege: 785 000 000 Ft
Támogatás mértéke: 100 %
A projekt befejezési dátuma: 2023.06.30.
Támogatás forrása: ERFA

Projekt részletes bemutatása:

Rétköz Szabolcs-Szatmár-Bereg megye harmadik legnagyobb népességű és kiterjedésű turisztikai desztinációja, a Tisza felső szakaszának szabolcsi mélyártere, amely a Lónyai-csatorna és a Tisza között terül el Tuzsértól Gávavencsellőig. Helyi neve Rétség volt, amin elsősorban a Tisza közelében fekvő  leginkább mocsaras területet értették. Turizmus tekintetében nem tartozik az ország legfrekventáltabb idegenforgalmi desztinációi közé, annak ellenére, hogy tájegység sokrétű turisztikai értékekkel büszkélkedhet. Egyelőre nem a legnépszerűbb turisztikai célterület, ami többek között a marketing tevékenység hiányával indokolható. A fejlesztéssel érintett Rétközi desztinációhoz tartozó települések többsége – ahogy az jelen dokumentum tartalmából is kiderül – rendelkezik regisztrált magán- és kereskedelmi szálláshellyel, melynek forgalmára kihatással lesz a beruházás. A tájegység központjának számító Kisvárda, a megye egyik decentruma, meghatározó szerepet tölt be a térség idegenforgalmában.

Rétközi-tó, mint azt az egykori katonai felmérések térképei is szemléletesen mutatják, a hajdani természetes mocsár, a valamikori Fehér-tó medencéjében, illetve a tó maradvány mocsarainak vízzel való elárasztása útján jött létre. Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert nem egy mesterséges víztározó került létrehozásra, hanem egy évezredek óta meglévő, a legutolsó jégkorszak idején a szél által szállított, s innen a szél által kitermelt löszös homok mélyedéseiben, illetve a körülötte lerakott parabolabuckák általi mélyedésekben meggyűlt pangóvizek, illetve árvízek által vízzel borított rész jött létre.

A Rétközi-tó élőhelyvédelmi célú helyreállítása és vízpótlásának biztosítása” című projektnek köszönhetően 2015-ben egy nagy volumenű beruházás mentette meg a tavat egy ökológiai katasztrófától. A kiemelt projekt fő célja egyrészt a tó flórájának, faunájának, természeti vonzerejének rehabilitációja, másrészt a turizmus fejlesztésére irányuló tervek megalapozása.

A Rétközi-tó (azaz a Szabolcsveresmarti tározó) Döge, Szabolcsveresmart és Kékcse települések közigazgatási területén, azok ölelésében fekszik. A Magyar Állam gyakorolja a tulajdonosi jogokat, de valamennyi létesítményét a tómeder – véglegesen – 1991-ben történt elárasztása óta az éves költségvetésében előirányzott fenntartási keretbőla Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság üzemelteti.

TOP-1.2.1-15 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című konstrukció keretében tervezett beavatkozás kiemelt célja volt a tó forgalmának fellendülése, az érintett települések, ezáltal a desztináció vonzóbbá tétele a turisták számára, a kínálat és kereslet bővítése, a vendégéjszakák számának növelése. A Rétközi-tó térsége megfelelő adottságokkal rendelkezik egy öko-, aktív-, vízi-, fürdő-, horgász-, és kulturális turizmust magában foglaló komplex és versenyképes attrakció csomag fejlesztéséhez és szolgáltatás nyújtásához.

A Rétközi-tó fejlesztése teljes mértékben illeszkedik a TOP turizmusfejlesztési konstrukciójának célkitűzéseihez, következésképpen olyan fejlesztési igényre kíván reagálni, amely elsősorban helyi, térségi jelentőségű, s a térségben, illetve helyben tartózkodási időt hosszabbító lehetőséget jelent, ezáltal – közvetett módon – jelentős helyi-térségi foglalkoztatás-bővítési potenciált hordoz magában.

Az alapítvány az épülő komplex attrakció fejlesztését kívánta a projekttel biztosítani, ezáltal is tartalmasabbá téve és növelve a turisták tartózkodási idejét.

Az üzemelési időszakban a Rétközi-tó várhatóan számottevő rekreációs funkcióval rendelkezik majd, melynek meghatározó elemei a kulturális, az ökoturisztikai, és aktív turizmus célú hasznosítás. A fejlesztéssel mindenképpen a tó forgalmának fellendülése várható. Az üzemelési időszakban a tó egész területe a hatásterület részét képezi, hiszen a fejlesztés a tó egész területén érezteti majd a kedvező hatását. Az intenzívebb célú hasznosítás hatása is az egész tavat érinti majd.

A fejlesztés komplex gazdasági és társadalmi hatását is ki kell emelnünk. A gazdasági hangsúly egyrészt a turisták pénzköltésének növelésében, másrészt a turisztikai kínálat fejlesztésével járó általános gazdaságélénkítő hatásban mutatkozik meg, azaz egyfajta gazdaságélénkítő motorként funkcionál, mert közvetett módon munkahelyteremtéshez, jövedelemtermeléshez és vállalkozások fejlesztéséhez, befektetés-ösztönzéshez járul hozzá. A fejlesztés továbbá hozzájárul a helyi szolgáltatók és speciális termékek beszerzéséhez, értékesítéséhez, térségi erőforrások helyben tartásához. Az attrakció üzemeltetéséhez  szükséges humánkapacitás biztosítása a térségi települések munkavállalóival történik. Tekintettel arra, hogy a projekt közvetett célja a helyi szolgáltatók, helyi közösségek gazdasági önfenntartása, a kapcsolódó beszerzéseket a térségben székhellyel/telephellyel rendelkező szolgáltatók kiválasztásával kívánja biztosítani a projektgazda, illetve együttműködik önkormányzatokkal és egyéb turisztikai szereplőkkel.

Társadalmi hatásként jelentkezhet a települések profiljának, imázsának népszerűbbé válása, ezáltal népességmegtartó erejének növelése, a fiatal generáció helyben maradásának motiválása.

A projekt eredményeként a térség a legszélesebb körű célcsoport igényeit is kiszolgáló – öko-, aktív-, vízi-, fürdő-, horgász-, és kulturális turizmust magában foglaló – komplex és versenyképes turisztikai termékkel bővül a kínálat. Ezzel megalapozásra került a Rétköz természeti értékeiben rejlő turisztikai potenciál hasznosítása, a Rétközi-tó természeti rétékeire épülő turisztika vonzerő látnivalóinak bemutatása, védelme, megőrzése. Továbbá az ehhez szükséges fogadási feltételek kialakítása és fejlesztése, a XXI. századi turista igényeit is kiszolgáló vonzerő elemek, élményelemeket jelentő technikai fejlesztések és interaktív bemutatási formák, valamint környezetbe illő infrastrukturális feltételek kialakítása.

A fejlesztési terv ökoturisztikai projekteleme a tó fogadási feltételeinek kialakítása és fejlesztése érdekében kialakított látogató központ, ez a „Rétköz kapuja”, mely biztosítja a komplex turisztikai, információs és látogatómenedzsment szolgáltatásokat. Kialakításra került továbbá egy faszerkezetű tanösvény jellegű építmény ökológiai célú megfigyelésre, valamint szabadtéri eseményeknek helyet adó helyet pihenőhely és kilátó. Itt lehetőség nyílik a családoknak, barátoknak, iskolás vagy óvodás csoportoknak, egyéb közösségeknek a természetben kültéri tevékenységek végzésére. Fürdőturizmust kiszolgáló lába a „Rétközi plázs” (strand). Aktív turisztikai elemei: vízi bázis.
széchenyi2020 logó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.